Over mij

Mijn reis naar het moederschap

Voordat ik zelf moeder werd, was geboorte geven nou niet iets waar ik naar uitkeek. Ik wist wel dat ik ooit een gezin zou willen, maar over bevallen zei ik geregeld ‘doe mij tegen die tijd maar een ruggenprik’. Mijn hele beeldvorming was beïnvloed door wat ik van anderen hoorde, wat ik zag in films en onbewust ook door mijn eigen geboorteverhaal. Totdat ik eind 2017 zwanger bleek en alles veranderde.

Eenmaal in verwachting begon er een heel nieuw hoofdstuk van mijn leven en een magische tijd volgde, waarin ik van mijn zwangerschap genoot en gefascineerd raakte door het zwangere lijf en geboorte.

Het was ook weer niet 9 maanden alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik merkte dat ik een innerlijke verdieping aan het maken was en mezelf opnieuw aan het uitvinden als vrouw. Mijn achtergrond in dans en pilates maakte dat ik een groot vertrouwen had in mijn lijf. Maar het loslaten van controle was mijn grootste les tijdens deze zwangerschap en ik kon wakker liggen van het idee dat ik niet gehoord zou worden tijdens de bevalling.

Ik wist dat mijn aandacht hierheen moest en bereidde mezelf grondig voor. Ik nam alle informatie in me op en heb heel wat workshops gevolgd en boeken gelezen. Van yoga, ayurveda en hypnobirthing tot orthomoleculaire geneeskunde, acupunctuur, shiatsu en massage. Ik liet mijn zorgen er zijn, onderzocht waar dit gevoel vandaan kwam en zakte meer en meer in mijn lijf. En keek nu juist vol verwondering uit naar de bevalling.

Het idee borrelde toen al om meer met geboorte te gaan doen en van verschillende kanten kwam het doulaschap op mijn pad. Dit resoneerde in mij en plantte ik in mijn achterhoofd, want ik had eerst mijn eigen baby op de wereld te zetten.

En toen werd op donderdag 26 juli 2018 onze zoon Thijs geboren. Dit was zo’n krachtige, liefdevolle en otherworldy ervaring. Thuis, in een bevalbad in het midden van de woonkamer, sereen tijdens de warmste nacht van het jaar. Ik voelde een oerkracht in mij en vol vertrouwen dook ik in mijn lijf, liet ik alles los en pakte ik met beide handen Thijs aan.

De eerste periode als nieuwe mama viel me alleen zwaarder dan ik verwacht had en achteraf gezien (en waar ik nu met clienten zeker aandacht aan geef) had ik mij hier meer op kunnen voorbereiden. Ik had de tijd nodig om te wennen aan en groeien in het moederschap. En om mezelf te hervinden in dit nieuwe hoofdstuk.

Na een maand of 9 begon de roep om doula te worden weer luider te klinken en ik besloot er gehoor aan te geven. Ik begon in juni 2019 aan de opleiding tot doula bij BiA in Amsterdam. En alles viel op zijn plek. Het was een thuiskomen.

En niet alleen een thuiskomen voor mezelf. Ik bleek een maand na de start, tijdens het 1e verjaardagsweekend van Thijs, in verwachting van ons tweede kindje. Na weer een serene zwangerschap werd onze zoon Bram in 2020 geboren. Op dezelfde plek thuis, met een prachtige, haast orgastische waterbevalling. En weer op een donderdag de 26e.

Dit keer was ik beter voorbereid op de postpartum periode en was er meer rust. Ik vertrouwde meer op mijn eigen intuïtie en liet me verzorgen met postpartum behandelingen. De kraamtijd van Bram was een helende ervaring, die me deed beseffen dat het doula zijn niet alleen gaat over de voorbereiding of de ondersteuning tijdens de bevalling zelf. Ook de kraamperiode en de eerste tijd als moeder is essentieel.

“A woman’s birth experience is not something that just happens to her and then it’s over. A woman’s birth experience is about who she is, it’s about who she becomes, it defines her, it unmakes her, and it re-makes her, it unravels her, and it puts her together again.”

Hannah Dahlen

Carry Me Home

En nu ben ik er voor jou. In de magische reis dat moeder worden is. Jij bent nu degene die een nieuw leven mag dragen en op de wereld zal zetten. Het is het meest bijzondere normale dat er is. 

Wat er voor mij echt toe doet, is dat jij met vertrouwen in je lijf en in je eigen kunnen uitkijkt naar de geboorte van jullie kindje. Als doula mag ik naast je lopen in de reis die jij maakt en heb ik de eer om aanwezig te zijn wanneer jij en je partner jullie baby verwelkomen. Ik ben bij je, every step of the way. Zodat jij je gesteund, gehoord én gedragen voelt.


get in touch!

I love what I do

“Wanneer ik na een bevalling weer onderweg naar huis ga, zit ik met tranen van geluk in de auto. Dan heb ik weer gezien dat een vrouw, vol in haar kracht en op haar manier haar kindje op de wereld zet. Het is prachtig om getuige te mogen zijn van de reis die zij maakt. Dat ze voelt en loslaat. Toelaat. De diepe uitademhaling en euforie dat ze haar baby in de armen heeft. Het is zo allesomvattend wat er in dat ene moment gebeurd. Ik hou hier zó van!”

omg it's happening
di-rect

Separate and reunite.
See you back on the other side.
I'm on a highway to nowhere, away from everyone.
I wanna free float in the ocean.
Find me a wave to carry me home.
And carry me home.

  • Ik ben sinds 2007 samen met mijn man Pim, die sinds de watergeboortes van onze jongens bij vrienden, kennissen en collega’s een bevalbad (en mij als doula erbij) aanprijst
  • Thijs & Bram zijn niet alleen allebei geboren op een donderdag de 26e, het was ook telkens met dezelfde verloskundige erbij
  • Ik ben als expat opgegroeid en heb mooie reizen gemaakt, maar woon nu huisje-boompje-beestje in een zwarte schuurwoning in Stompetoren
  • Na de Dansacademie (waar ik geblesseerd raakte) en met de Bachelor Theaterwetenschap op zak, heb ik achter de schermen bij een dansfestival en als pilates docent gewerkt
  • Naast mijn passie voor dans, ben ik een anatomie-nerd en heb ik interesse in bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling
  • Ik word blij van dansfeestjes met mijn kinderen voor het slapengaan, mijn moestuin en wandelen in het bos


Weetjes over mij